Իսպաներեն

Paella (պաելլա)

La paella,​ o también arroz a la paella, es una receta de cocina con base de arroz, con origen en la actual Comunidad Valenciana, hoy en día muy popular en toda España y servida en restaurantes de todo el mundo.En esta receta, el arroz se cocina junto a otros alimentos en una sartén, generalmente ancha y con asas. El nombre de paella hace referencia tanto a la receta o plato cocinado como al recipiente que se utiliza para su elaboración. Se trata de un plato de origen humilde, descrito por primera vez en España en el área de la Albufera de Valencia.

La popularidad de este plato ha hecho que, en la actualidad, se haya expandido con gran cantidad de variantes adaptadas en los ingredientes a las diversas regiones de la cocina española.​ La paella se ha convertido en uno de los iconos de la gastronomía española.

El 9 de noviembre de 2021 fue declarada Bien de Interés Cultural.

La variedad de ingredientes hace que se denomine con el apelativo de preparación barroca por la disposición final en la presentación. Su popularidad creció tanto a lo largo del siglo XX a nivel internacional que hoy en día es un plato que puede encontrarse en los restaurantes de occidente. Esta popularidad ha hecho que la paella haya ido sufriendo transformaciones desde la receta original de la paella valenciana do y/o marisco; paella mixta; en ocasiones también denominada mar y montaña, que consiste en una mezcla de carne y marisco y la paella de montaña, que incorpora distintos productos típicos de cada región tales como costilla, conejo14​ y pollo.

Անկասկած, աշխարհի ամենահայտնի և սիրված խոհարարական հաճույքներից մեկը պաելլան է՝ իսպանական բրնձով կերակրատեսակ ծովամթերքով կամ մի շարք մսով և բանջարեղենով: Պաելլան համարվում է պաշտամունքային սնունդ իսպանացիների շրջանում։ Պայծառ և արևոտ, փայլուն միդիա կճեպով շողշողացող և կարմիր լոլիկներով ծաղկած, այն զարդարում է ընտանեկան ընթրիքներն ու շքեղ տոնակատարությունները: Այն ամենը, ինչ դուք պետք է իմանաք գլխավոր Իսպանիայից մեկի մասին, դուք կգտնեք այս հոդվածում: Պաելլան իր պատմության հետ է բերում 15-րդ դար, և այն գալիս է երկրի արևելյան ափից՝ Վալենսիայի շրջանից։ Ալբուֆերա լճի մերձակայքում գտնվող ճահճային դաշտերում իսպանացիները դարեր շարունակ բրինձ էին մշակում, և դա նրանց հիմնական սնունդն էր միջնադարում:

Ժամանակակից paella-ի տարբերակն այստեղ հայտնագործվել է 19-րդ դարում. դաշտերում աշխատողները ճաշի համար բրինձ էին պատրաստում՝ ավելացնելով այն ամենը, ինչ կարող էին գտնել՝ խխունջներ և բանջարեղեն: Այնուհետև նրանք սկսեցին ավելացնել նապաստակ կամ բադ, և ծովին մոտ լինելու պատճառով արագորեն հայտնվեց ճաշատեսակի ձկան տարբերակը: Ինչպե՞ս է առաջացել «paella» անունը: Ամենայն հավանականությամբ patella բառից (այն թավան, որում այն ​​եփում են): Բայց կա նաև տարբերակ, որ արաբերենից թարգմանության մեջ անունը նշանակում է «մնացորդներ», քանի որ բաղադրատոմսը պարունակում է, առաջին հայացքից, անհամատեղելի ապրանքներ:
Պաելլայի բաղադրատոմսերը միմյանցից տարբերվում են Իսպանիայի բոլոր տարածաշրջաններում: Ոմանց մեջ բրինձը տապակվում է ձեթի մեջ, մյուսներում ավելացնում են ոլոռ և մսային երշիկեղեն՝ ընդհանուր առմամբ մոտ 300 տատանումներ կան

Leave a comment