Լաբորատոր փորձեր՝ <<Օսլայի բացահայտման ռեակցիաները տարբեր սննդանյութերում>>
Բույսերի հիմնական պաշարային ածխաջուրը՝ օսլան, յոդի լուծույթի նույնիսկ չնչին կոնցենտրացիայի առկայությամբ ստանում է մուգ կապույտ գունավորում (առաջանում է համալիր միացություն)։ Գունավորումը պայմանավորված է ամիլոզի առկայությամբ։ Չնայած ամիլոպեկտինի պարունակությունը օսլայում մի քանի անգամ շատ է ամիլոզի քանակությունից, ամիլոզի կապույտ գունավորումը քողարկում է ամիլոպեկտինի կարմրամանուշակագույն գունավորումը։ Տաքացման հետևանքով համալիրը քայքայվում է, գունավորումն անհետանում, սառչելու դեպքում՝ նորից հայտնվում։ Այս ռեակցիան թույլ է տալիս հայտնաբերել միջավայրում օսլայի նույնիսկ աննշան քանակությունը։
Աշխատանքի համար անհրաժեշտ է.
- Օսլայի լուծույթներ
- Յոդովգունավորվածօսլայի լուծույթի անգունացում (տաքացնելու դեպքում)
- Լուծույթի գունավորման առաջացում (սառեցնելու դեպքում):
Նյութեր և ռեակտիվներ: Կարտոֆիլ, սպիտակ հաց, բրինձ, խնձոր, օսլայի 1% լուծույթ, Լյուգոլի ռեակտիվ:
Պարագաներ: Փորձանոթներ, կաթոցիչներ, փորձանոթի բռնիչ
Աշխատանքի ընթացքը. Փորձանոթում պատրաստել օսլայի լուծույթ և կաթոցիկով կաթեցնել Լյուգոլի ռեակտիվը առաջանում է կապտամանուշակագույն գունավորում։Փորձանոթների մեջ տեղավորել տարբեր սննդանյութեր (նախապես հավանգում տրորած), ավելացնել 2-3 մլ թորած ջուր, թափահարել, ավելացնել մի քանի կաթիլ Լյուգոլի ռեակտիվ։ Փորձանոթներումառաջացած գունավորմամբ եզրակացնել սննդանյութերում օսլայի քանակության մասին։
Գունավորմանարդյունքներըգրանցելաղյուսակում
Փորձերի համարը՝ | Հետազոտվող լուծույթ | Գունավորում | Օսլայի պարունակություն |
1. | օսլա | ||
2. | սպիտակ հաց | ||
3. 4. | բրինձ կարտոֆիլ |
Լաբորատոր փորձեր՝ սպիտակուցների հայտնաբերման և բնափոխման ռեակցիաներ
Փորձ 1. Սպիտակուցի քսանտոպրոտոնային ռեակցիան. պեպտիդային կապի
հայտնաբերումը բիուրետային ռեակցիայով
Ազդանյութեր՝ ձվի սպիտակուցի լուծույթ, CuSO4 2%-անոց լուծույթ և NaOH 10%-անոց լուծույթ:
Փորձի ընթացքը. Փորձանոթի մեջ լցնել 10-12 կաթիլ ձվի սպիտակուցի լուծույթ, ավելացնել նույն ծավալով NaOH-ի 10%-անոց լուծույթ և զգուշորեն պատով սահեցնելով՝ ավելացնել 2-4 կաթիլ CuSO4-ի լուծույթ: Նկատվում է կապտամանուշակագույն գունավորում:
Փորձ 2. Պեպտիդային կապի հայտնաբերումը <<Մարիաննա>> ֆիրմայի կաթում
Ազդանյութեր՝ կաթ, CuSO4 2%-անոց լուծույթ և NaOH 10%-անոց լուծույթ:
Փորձի ընթացքը. Փորձանոթի մեջ լցնել մոտ 10 մլ կաթ և նոսրացնել ջրով, ավելացնել 5մլ NaOH-ի 10%-անոց լուծույթ և զգուշորեն պատով սահեցնելով՝ ավելացնել 2-4 կաթիլ CuSO4-ի լուծույթ: Նկատվում է կապտամանուշակագույն գունավորում, որը պեպտիդային կապի հայտնաբերումն է բիուրետային ռեակցիայով:
Փորձ 3. Սպիտակուցի բնափոխումը
Ազդանյութեր՝ Ձվի սպիտակուցի լուծույթ, կաթ, աղաթթվի՝ HCl-ի 10%-անոց լուծույթ կամ քացախաթթվի 10%-անոց լուծույթ (քացախ):
Փորձի ընթացքը: Փորձանոթի մեջ լցնել 10 մլ ձվի սպիտակուցի լուծույթ կամ էլ նույն քանակով կաթ, ավելացնել 3 մլ HCl-ի 10%-անոց լուծույթ կամ 5 մլ քացախաթթվի 10%-անոց լուծույթ (քացախ); Փորձանոթի պարունակությունը զգուշությամբ տաքացնել թափահարելով մինչև նկատվեն սպիտակուցի մակրոմոլեկուլները: